2014 – Anul Eugen Lungu

Născut la 1 octombrie 1949, Hăsnăşenii Mari, raionul Bălţi, Republica Moldova. In prezent este redactor-sef al editurii „Arc” din Chisinau. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Scrie cronici despre literatura contemporană, articole de sinteză referitoare la fenomenul literar basarabean şi la literatura română clasică, în care se relevă ca un bun diagnostician şi un comentator critic inteligent; cultivă o formulă simpatetică, poetică, având o dominantă eseistică.

„Eugen Lungu face parte, negreșit, din categoria criticilor literari creatori. Scrisul acestor autori pare să fie uneori o „proza de idei ” sau chiar  „poezie a ideilor „, o metaliteratură […]. Caracterul eterogen al textelor analizate – poezie, proză, jurnale, antologii, istorii literare, ediții critice, dicționare, enciclopedii etc. – denotă aria largă de preocupări și disponibilitatea de a se mișca fără niciun fel de complexe pe axa întregii literaturi române ” .   

                                                                                                                Arcadie Suceveanu

 

„Dominat de activitatea sa de editor, Eugen Lungu este, fără reserve, cel mai pregătit cronicar al edițiilor din Basarabia și unul dintre cei mai buni pe care îi are presa de cultură romîîânească de azi. Pentru el, literatura devine nu un prilej de repovestire sau scotocire bărbătească, ci nun act de construcție erudită, cu respect pentru amănunt și pentru fața ocultă a lucrurilor…. ” .        

Nicolae Leahu

  Lungu, Eugen. Poetul care a îmbrățișat luna: eseuri, critică literară/ Eugen Lungu. – [Chişinău]: Prut Internaţional2014. – 372 p.

lungu eugen

Lungu, Eugen. Panta lui Sisif: Eseuri/ Eugen Lungu; cop.: Vitalie Coroban. – Chişinău: Cartier, 2014. – 213 p.

                                 e

Lungu, Eugen. De ce spunem aşa: Eseuri. – Chişinău: ARC, 2014. – 355 p.

eu

Lasă un comentariu